Nieuwe invoerregeling: de aangifte I-OSS
Sinds 1 juli 2021 is het mogelijk een aangifte I-OSS te doen. Hiermee kunt u de verschuldigde invoer-btw aangeven. Het gaat dan om de situatie dat goederen van buiten de EU geleverd worden aan de consument in de EU. Hoe zit dat?
Door wie?
De I-OSS kan worden toegepast door:
- ondernemers gevestigd in de EU;
- ondernemers gevestigd in een niet-EU-lidstaat (alleen mogelijk met aanwijzing van een tussenpersoon);
- platforms (marktplaatsen) gevestigd in de EU die verkopen van goederen van buiten de EU aan consumenten in de EU faciliteren;
- platforms (marktplaatsen) gevestigd in een niet-EU-lidstaat die de hiervoor genoemde verkopen aan consumenten faciliteren (alleen mogelijk met aanwijzing van een tussenpersoon).
Hoe werkt dat dan? Als leverancier moet u bij de verkoop btw berekenen aan de consument. Het btw-tarief van de EU-lidstaat waar de goederen naartoe worden verzonden, is dan van toepassing. Als u bij de invoer van de goederen een geldig I-OSS-btw-identificatienummer verstrekt aan de partij die verantwoordelijk is voor de inklaring van de goederen in de EU, dan is de invoer vrijgesteld van btw. De btw die verschuldigd is over de verkoop aan de consument wordt via de speciale I-OSS-btw-aangifte maandelijks afgedragen.
- –Maak een duidelijk onderscheid in zendingen met een waarde niet hoger dan € 150 (I-OSS wordt toegepast) en zendingen met een waarde hoger dan € 150 (I-OSS wordt niet toegepast). Verstrek het I-OSS-btw-identificatienummer aan elke partij die de invoer van de goederen verzorgt.
Voordelen …..
Registratie ……
….
Mocht u meer informatie willen, kunt u altijd contact met ons opnemen